“Chirurgia estetică este o artă”
Crez profesional
Foad Nahai, MD, FACS – The Art of Aesthetic Surgery – Principles and Techniques (Second Edition)
„Chirurgia estetică este o artă, o artă vizuală. În ciuda eforturilor de a cuantifica rezultate și a stabili standarde care să îi măsoare beneficiile, evaluarea acesteia rămâne întotdeauna subiectivă. Frumusețea este interpretată subiectiv de pacienți și chirurgi: ideea pacientului despre frumusețe este posibil să nu fie aceeași cu a chirurgului. Există totodată diferențe semnificative etnice și culturale care definesc percepția noastră asupra trăsăturilor care sunt considerate atractive. Sprâncenele foarte arcuite, ideale în anumite culturi, pot fi considerate exagerate și „prea lucrate” în altele. Mărimea ideală a sânilor variază considerabil de la cultură la cultură și de la o arie geografică la alta. În timp ce un chip rotund și „plin” e admirat în anumite regiuni, în Statele Unite, mass-media promovează siluetele slabe ca fiind cele ideale. Un chirurg plastician de succes este acela care este atent la toate aceste diferențe și identifică concepția pacientului despre frumusețe și, totodată, așteptările acestuia.
Chirurgia plastică se adaptează timpurilor; este parte din cultura noastră, reflectă moda, tendințele și atracțiile. Ocazional, aceste trenduri devin exagerate și rupte de standardele normale ale înfățișării și frumuseții. Toate acestea se văd cel mai bine pe frunțile înghețate, fără expresivitate, supraîncărcate de botox, în excesele buzelor ale căror țesuturi delicate au fost umflate peste măsură sau în sânii gonflați exagerat în partea superioară – elemente pe care le vedem atât de des încât unii oameni au început să creadă că acesta este firescul. Este responsabilitatea noastră să ne educăm pacienții și publicul astfel încât să înțeleagă diferența între o înfățișare pusă în valoare și una nenaturală, alterată.
Chirurgia plastică este, înainte de toate, o disciplină chirurgicală și, din acest punct de vedere, deloc diferită de alte specialități chirurgicale. Nu se poate învăța peste noapte sau practica efectiv fără un background chirurgical solid. Chirurgia plastică nu există într-un vacuum. Este o disciplină bază pe cunoștințe de anatomie și fiziologie, combinate cu înțelegerea aspectelor psihosociale ale transformării corpului și ale feței. Principiile chirurgiei, răspunsurile fiziologice specifice la intervențiile chirurgicale, vindecarea rănilor, prevenția și managementul complicațiilor, se aplică la fel de mult în chirurgia plastică ca în oricare altă specialitate chirurgicală. Ani de experiență în tehnica de bază chirurgicală, practica intensă în chirurgia reconstructivă și expunerea în detaliu la anatomie în laborator sunt cerințe obligatorii pentru practicarea chirurgiei plastice […] Expertiza și competența în chirurgie estetică nu se câștigă într-un curs de week-end sau în câteva zile observând un specialist sau într-o oră vizionând un DVD.
Chirurgia plastică, la fel ca toate celelalte specialități chirurgicale, comportă riscuri. Când discut această temă cu pacienții mei, le cer să uite partea „estetică” și să se concentreze pe cuvântul „chirurgie”. Le explic și lor că toate intervențiile chirurgicale, chiar și în cele mai bune mâini, presupun riscuri. Cel mai bun lucru pe care putem să îl oferim pacienților noștri este să reducem riscurile luând măsurile necesare ca să minimizăm complicațiile și morbiditatea. Pacientul este responsabil să aleagă chirurgul, chirurgul este responsabil de siguranța pacientului, de confortul și intimitatea acestuia.
Asigurarea siguranței pacientului și minimizarea riscurilor încep la prima consultație cu istoricul medical și continuă cu pregătirile preoperatorii, intraoperatorii, îngrijirile postoperatorii și controalele periodice. Selecția pacienților este un factor cheie în acest proces. Istoricul medical ar trebui să fie acela care elucidează factorii care ar putea afecta rezultatele în chirurgia plastică precum fumatul, hipertensiunea, alte boli sistemice, tratamentele luate, alergiile și, nu în ultimul rând, problemele psihologice. Dacă este necesar sau dacă există vreun dubiu legat de sănătatea pacientului, pacientul ar trebui trimis la medicul care îl are în evidență, la psihoterapeut sau psihiatru pentru evaluare, înainte ca operația să aibă loc. […]
Trendurile în chirurgia plastică sunt către proceduri din ce în ce mai puțin invazive, mai puțin costisitoare, cu un timp de recuperare mai scurt, cu morbiditate redusă și cu timp redus investit. Totuși, „mai puțin” nu înseamnă neapărat „mai bine”. […] Mai mult ca niciodată, tinerii cer operații plastice. Pentru unii dintre acești pacienți, îngrijirea pielii, tratamentele injectabile și non invazive pot fi la fel de eficiente ca un lifting facial la adulții mai înaintați în vârstă. Aceste trenduri se dezvoltă rapid și întâlnim pacienți tot mai tineri, cu semne de îmbătrânire minimală sau moderată care cer proceduri timpurii de rejuvenare, în timp ce pacienții în vârstă cer tot mai mult proceduri non invazive. Există și un alt grup de pacienți candidați la operații plastice care au nevoie de intervenții majore de chirurgie post bariatrică după pierderile masive în greutate, chirurgia, remodelarea corporală și facială fiind singura lor opțiune. […]
Chirurgia estetică evoluează. […] Acest proces evolutiv este necesar și trebuie să continue. […] Chirurgia este o formă de artă; este creativă, dinamică și, pentru mine, reprezintă încununarea fascinației și pasiunii mele de o viață.”